ΕΝΕΠΡΟΤ   ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΠΙΜΕΝΙΔΟΥ 19 - 54633 Θεσσαλονίκη,
ΤΗΛ.:+30-2310-995461, FAX:+30-2310-995461
www.eneprot.gr, e-mail: protypation@auth.gr
 
welcome
English                         
   
>Εκπαίδευση - Κατάρτιση  
 

 

Η ΕΝΕΠΡΟΤ σε συνεργασία με το γραφείο Προτυποποίησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης με θέμα « Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΜMΕ».

 

Το σεμινάριο χωρίζεται σε τρεις θεματικούς κύκλους και απευθύνεται σε επαγγελματικούς συλλόγους, επιστημονικό προσωπικό, στελέχη επιχειρήσεων και γενικότερα στους έλληνες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένο χώρο και θέλουν να οργανώσουν τις επιχειρήσεις τους εφαρμόζοντας εθνικές και διεθνείς προδιαγραφές και τυποποιημένα συστήματα.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 48 ώρες και η διεξαγωγή του θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το προτεινόμενο έργο έχει στόχο:

  • Την εξοικείωση των συμμετεχόντων με θέματα που αφορούν τυποποιημένα συστήματα οργάνωσης και διαχείρισης της επιχείρησης τους.
  • Την εμπέδωση της σημασίας των τυποποιημένων συστημάτων ποιότητας όχι μόνο σε παραγωγικό επίπεδο (παραγωγή προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών), αλλά και σε διοικητικό επίπεδο, δηλαδή αυτή καθαυτή την λειτουργία της επιχείρησης.
  • Την ανάδειξη των δραστηριοτήτων τόσο των εθνικών όσο και των διεθνών συστημάτων ποιότητας, ως μοναδικών εργαλείων για την ανάπτυξή τους.
  • Των δυνατοτήτων προσαρμογών των συστημάτων ποιότητας σε κάθε επαγγελματικό κλάδο ξεχωριστά, ώστε να μπορούν να ευθυγραμμιστούν οι ΜμΕ σε μια κοινή ορθολογική πρακτική. Το γεγονός αυτό θεωρείται ιδιαίτερα απαραίτητο για την μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση, η οποία κατά κανόνα αδυνατεί λόγο κόστους να εφαρμόσει τα διεθνή συστήματα (αλλά και όταν πετύχει να εφαρμόσει ένα διεθνές σύστημα δεν έχει το αναμενόμενο όφελος) και άρα χρειάζεται να καθοδηγηθεί στην επιλογή των κατάλληλων για αυτήν στοιχείων και στον εναρμονισμό με τις νομοθετικές, κανονιστικές και δεοντολογικές απαιτήσεις.
  • Την εξοικείωση των επιχειρηματιών με τις βασικές συνιστώσες των συστημάτων ποιότητας, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να τις αναγνωρίζουν στην επιχείρησή τους και κατά συνέπεια να μπορούν να τις διαχειριστούν.
  • Την απόκτηση της εμπειρίας από τους εκπαιδευόμενους σε ένα εξειδικευμένο σε ΜμΕ σύστημα ποιότητας, ώστε να αντιληφθούν την χρησιμότητά του στην επιχειρησιακή απόδοση και να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις αναφορικά με τις δυσκολίες εφαρμογής του στην επιχείρησή τους,

Οι θεματικοί κύκλοι και οι ενότητες του σεμιναρίου επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης είναι οι εξής :

Θεματικός κύκλος Ι

Εισαγωγή στην προτυποποίηση

Σύστημα διαχείρισης ποιότητας

Ανάπτυξη και εξέλιξη προτύπων

Αντικείμενο και κατηγορίες προτύπων

Τύποι επιθεώρησης συστημάτων διαχείρισης ποιότητας

Ανάλυση διεθνούς συστήματος ποιότητας ISO 9001 : 2008

Διασφάλιση και έλεγχος ποιότητας διεργασιών και προϊόντος

Μεθοδολογία συνδυασμού αξιοπιστίας παραγωγής και ποιότητας

Ανάπτυξη συνάρτησης ποιότητας

Τυποποιημένες μέθοδοι στατιστικού ελέγχου ποιότητας

 

Θεματικός κύκλος ΙI

Βασική ορολογία της μετρολογίας

Υλοποίηση μονάδων (διεθνή, εθνικά, εργαστηριακά πρότυπα μονάδων)

Ιχνηλασιμότητα μετρήσεων

Διακριβώσεις

Μετρήσεις μηχανικών μεγεθών

Μετρήσεις ηλεκτρικών μεγεθών

Μετρήσεις θερμικών μεγεθών

Πρακτικός οδηγός μετρήσεων εργασίας

 

Θεματικός κύκλος ΙIΙ

Επισκόπηση του παγκόσμιου περιβάλλοντος. Η σημασία της προσαρμογής ανταπόκρισης της ελληνικής επιχείρησης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Η ελληνική επιχείρηση: δυνάμεις - αδυναμίες. Προοπτικές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Τα μέσα. Η ποιότητα ως μέσο ανταγωνιστικότητας.

Η ποιότητα στην ελληνική επιχείρηση: δυνάμεις - αδυναμίες. Προοπτικές βελτίωσης.

Εισαγωγή στο Ελληνικό Σύστημα Πρωταγόρας (ΕΣύΠρωτα) και ανάδειξη της σημασίας του για την μικρή και μεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα.

Η σημασία των συστημάτων ποιότητας. Ωφέλειες - προβλήματα εφαρμογής. Μία συγκριτική των συστημάτων ποιότητας σε σχέση με το ΕΣύΠρωτα.

Εισαγωγή στην οργάνωση επιχειρήσεων. Πλάνο μεταβολών και αναδιοργάνωσης

Αναδιοργάνωση της επιχείρησης: μελέτη, βελτίωση και έλεγχος επιχείρησης. Καθορισμός προτύπων ελέγχου (κρίσιμα σημεία ελέγχου). Διορθωτικές ενέργειες.

Μηχανισμός ελέγχου.

Τεχνικές καλής παρουσίασης προϊόντων και υπηρεσιών.

Πηγές χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία

Νομοθεσία. Δικαιώματα εργαζομένων. Εργασιακές σχέσεις.

Ασφάλεια. Εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου. Μελέτες εκτίμησης.

Ανασκόπηση κατάρτισης.

 

Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος να παρέχεται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης - εξειδίκευσης το οποίο φέρει τη σφραγίδα του Γραφείου Προτυποποίησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις υπογραφές του Πρόεδρου της και των υπευθύνων του προγράμματος.

Το υψηλό επίπεδο του σεμιναρίου εγγυάται και η μακροχρόνια συνεργασία της ΕΝΕΠΡΟΤ με ορισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως το Helmut Schmidt Univestitaet Αμβούργου, το Technical University Σόφιας, το Erasmus University, στο Ρότερνταμ Ολλανδίας, αλλά και με όλους ουσιαστικά τους επιστήμονες που ασχολούνται με την τυποποίηση, μέσω της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τυποποίησης (European Academy of Standardization-EURAS).

Επιστημονικός υπεύθυνος υλοποίησης προγραμμάτων έρευνας και εκπαίδευσης εκ μέρους του Γραφείου Προτυποποίησης είναι ο Αν. Καθηγητής Πολάτογλου Χαρίτων (Αναπληρωτής Πρόεδρος του Γραφείου Προτυποποίησης) και υπεύθυνος από πλευράς ΕΝΕΠΡΟΤ ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κ. Μπαστιάνος Θεόδωρος.

Οι εισηγητές του προγράμματος είναι μέλη του Σώματος Θεματικών Ενοτήτων και του Δεύτερου Περιμετρικού Σώματος του Γραφείου Προτυποποίησης ΑΠΘ, καθώς και πιστοποιημένα μέλη της ΕΝΕΠΡΟΤ.

Για τον θεματικό κύκλο Ι εισηγητές είναι ο κ. Μπαστιάνος Θεόδωρος, Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πιστοποιημένος από τον International Register Certification Auditor ( IRCA) στην επιθεώρηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας QMS, ο Δρ. Ζαχαριάδης Άγγελος, πρόεδρος του Γραφείου Προτυποποίησης, κα. Μητροπούλου Βασιλική Λέκτορας ΑΠΘ, η κ. Κλαβανίδου Δέσποινα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ

Για τον θεματικό κύκλο ΙΙ εισηγητής είναι ο Δρ Πολάτογλου Χαρίτωνας, Καθηγητής ΑΠΘ, κ. Τσιάφης Ιωάννης Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ, Δρ. Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Αυτοματισμού του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. κα Πουστουρλή Αικατερίνη, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, υποψήφια διδάκτορας ΕΜΠ, επιθεωρήτρια συστημάτων ποιότητας.

Για τον θεματικό κύκλο ΙΙΙ εισηγητής είναι ο Κος Χαραλαμπίδης Ιωάννης, Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων, κα Γκιώση Στέλλα Οικονομολόγος, υποψήφια διδάκτορας Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επιθεωρήτρια συστημάτων ποιότητας, κα. Καλαμποκίδου Αλεξάνδρα ΕΤΕΠ ΑΠΘ, επιθεωρήτρια συστημάτων ποιότητας, κα Μπαλτζάκη Αικατερίνη, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Δρ ΑΠΘ κ. Τσιάφης Ιωάννης Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ, Μπαστιάνος Θεόδωρος, Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

Το σεμινάριο επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ μέσω του προγράμματος ΛΑΕΚ κατά 0,45%.

Πληροφορίες για την επιχορήγηση του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στο site http://laek.oaed.gr.

Aιτήσεις συμμετοχής θα βρείτε στο site http:// www.eneprot.gr ενώ μπορείτε να απευθύνεστε και στο τηλέφωνο 6936536234. Επίσης μπορείτε να στείλετε fax στο (2310) 286680 ή e-mail στο protypation@auth.gr.

                                                                                                                                            Περισσότερα...  velos