logo   UNIOΝ OF HELLENIC SCIENTISTS
FOR PROTYPATION AND STANDARDIZATION
EPIMENIDOU 19 - 54633 Thessaloniki, GREECE
TEL.:+30-2310-995461, FAX:+30-2310-995461
www.eneprot.gr, e-mail: protypation@auth.gr
 
welcome
English                         
   
 

 

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στις 18-19 Μαΐου 2007 πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης η 4η Διεθνής Συνδιάσκεψη "Standardization, Protypes and Quality: A Means of Balkan Countries' Collaboration" (Τυποποίηση, Πρότυπα και Ποιότητα: Ένα Μέσο Συνεργασίας των Βαλκανικών Χωρών). Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την «Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων για την Προτυποποίηση και την Τυποποίηση» (ΕΝΕΠΡΟΤ) με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Στην έναρξη παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από όλα τα Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης καθώς και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Σταύρος Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης απηύθυνε μεν χαιρετισμό αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του δεν κατέστη δυνατόν να παραμείνει και να κηρύξει την έναρξη της Συνδιάσκεψης, την οποία έναρξη κήρυξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τυποποίησης κα Έγκιεντι Τίνεκε (Egyedi Tineke). Χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Νεράντζης και ο Αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Πανάς. 

Παράλληλα, στις 16-17 Μαΐου 2007 πραγματοποιήθηκε η 12η Συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τυποποίησης (EURAS) της οποίας την ευθύνη της διοργάνωσης στην Ελλάδα είχε η ΕΝΕΠΡΟΤ και φιλοξενήθηκε στους χώρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. 

Ο κύριος σκοπός των διοργανώσεων, που ήταν να έρθει η διεθνής τυποποίηση, τα πρότυπα και η ποιότητα κοντά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) της Θεσσαλονίκης και κατ' επέκταση της Ελλάδας (για τις οποίες η ενημέρωση σε θέματα τυποποίηση είναι ζήτημα επιβίωσης) επιτεύχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκλήθηκε αποδεικνύεται από το εύρος των συμμετοχών (κυριολεκτικά απ' όλο τον κόσμο) αλλά και από την μεγάλη ποικιλία των θεμάτων που παρουσιάστηκαν. Ειδικότερα στις Συνδιασκέψεις συμμετείχαν σύνεδροι από Αυστραλία, Ιαπωνία, Κορέα, Γαλλία, Δανία, Καναδά, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, από τις περισσότερες βαλκανικές χώρες και φυσικά την Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν θέματα όπως: Οργανισμοί ανάπτυξης προτύπων και διαλειτουργικότητα, φιλοσοφική ανάλυση αδυναμιών διεθνών προτύπων, πρότυπα υπηρεσιών για διεθνείς αγορές, από τα περιβαλλοντολογικά στα αειφόρα πρότυπα διοίκησης, αποτελέσματα μελετών, ερευνών κλπ.

Η σπουδαιότητα των εργασιών των προαναφερόμενων διοργανώσεων, καθώς και των συμπερασμάτων που εξάγονται, αναδεικνύουν την τυποποίηση, τα πρότυπα και την ποιότητα σε αντικείμενο πρωταρχικής σημασίας, ειδικά δε για την Ελλάδα σε εθνικό θέμα.

Από την παρουσίαση των εισηγήσεων στις διοργανώσεις διαφάνηκαν δύο σημαντικά θέματα:

1) Μια σαφής αλλαγή κατεύθυνσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη με έμφαση στην αρωγή των ΜΜΕ, και 2) μια ραγδαία αύξηση της εκπαίδευσης στην τυποποίηση στις Ασιατικές Χώρες (Κορέα 46 ΑΕΙ με 650.000 φοιτητές, Ιαπωνία 30 ΑΕΙ). Από το γεγονός αυτό φαίνεται ότι οι χώρες αυτές, οι οποίες συγκέντρωσαν τα τελευταία χρόνια και το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής (το οποίο όμως ελεγχόταν από τις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ με τη δημιουργία προδιαγραφών, κανονισμών κλπ στοιχείων τυποποίησης) προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν με τη σχετική τεχνογνωσία τη δική τους τυποποίηση. 

Στα πλαίσια της 4ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης, συνεδρίασε η «Βαλκανική Συντονιστική Επιτροπή» (ΒαΣΕ) στην οποία κάθε Βαλκανική Χώρα εκπροσωπείται με δύο αντιπροσώπους από την ομάδα των σχετικών με την προτυποποίηση επιστημόνων, ερευνητών, ειδικών κλπ. Οι προτάσεις στα θέματα που συζητήθηκαν θα αποδελτιωθούν από την «Κεντρική Γραμματεία» της ΒαΣΕ (την ευθύνη της οποίας έχει η ΕΝΕΠΡΟΤ), θα ταξινομηθούν και θα συνταχθεί ένα πρωτόκολλο το οποίο θα υπογραφεί από τα μέλη της ΒαΣΕ, τα οποία θα συνέλθουν σε έξι μήνες στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ.

Οι εκδηλώσεις των διοργανώσεων αυτών έκλεισαν την Κυριακή 20 Μαΐου 2007 με την πραγματοποίηση επίσκεψης και ξενάγησης στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας, όπου συμμετείχε μια ομάδα αλλοδαπών σύνεδρων (μεταξύ των οποίων από Ολλανδία, Τουρκία, και ΠΓΔΜ), αφού τους έγινε τεκμηριωμένη ενημέρωση για την αρχαία Μακεδονία

 

 

Συνδιοργανωτές:

 

Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων 

 

 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

 

Με την ενεργό συμμετοχή των :

 

Χορηγοί:

 

Χορηγοί επικοινωνίας: